• tala fou

O le Global "Plastic Restriction Order" o le a faʻasalalau i le 2024

O le "fa'asaina o palasitika" muamua a le lalolagi o le a vave ona tatalaina.
I le Fono a le Siosiomaga a Malo Aufaatasi, lea na faaiuina ia Mati 2, na pasia ai e sui mai atunuu e 175 se iugafono e faamuta ai le filogia o palasitisi.O lenei mea o le a faʻaalia ai o le pulega o le siosiomaga o le a avea ma se faʻaiʻuga tele i le lalolagi, ma o le a faʻalauiloaina le alualu i luma tele o le faʻaleagaina o le siosiomaga.O le a faia se sao taua i le faʻalauiloaina o le faʻaogaina o mea fou faʻaleagaina,
O le iugafono e fa'atatau i le fa'atuina o se komiti feutanaiga fa'ava-o-malo ma le fa'amoemoe o le fa'amae'aina o se maliliega fa'avaomalo fa'atulafonoina i le fa'ai'uga o le 2024 e fo'ia ai le fa'afitauli filogia o palasiti.
I le faaopoopo atu i le galulue faatasi ma malo, o le iugafono o le a mafai ai e pisinisi ona auai i talanoaga ma saili tupe teufaafaigaluega mai fafo atu o malo e suʻesuʻe ai le toe faʻaaogaina o palasitika, o le tala lea a le United Nations Environment Programme.
Na ta‘ua e Inge Anderson, Pule Sili o le Polokalame o le Siosiomaga a Malo Aufaatasi, o le maliega pito sili lea ona tāua i le tulaga o pulega tau le siosiomaga i le lalolagi atoa talu ona sainia le Maliega a Paris i le 2015.
“Ua avea le filogia o palasitika ma faamai.Faatasi ai ma le iugafono o aso nei, ua matou i ai aloaia i luga o le auala e togafitia ai, ”o le tala lea a le Minisita o Norwegian mo le Tau ma le Siosiomaga, Espen Bart Eide, le peresitene o le Fono a Malo Aufaatasi.
Ole Fonotaga ole Siosiomaga a Malo Aufaatasi e faia ile ta'ilua tausaga e fa'amautu ai fa'amuamua faiga fa'avae o le si'osi'omaga o le lalolagi ma atia'e tulafono fa'ava-o-malo ole siosiomaga.
O le konafesi o lenei tausaga na amata i Nairobi, Kenya, i le aso 28 o Fepuari.O le puleaina o le filogia o le lalolagi o se tasi lea o mataupu sili ona taua o lenei konafesi.
E tusa ai ma faʻamatalaga lipoti a le Faalapotopotoga mo le Galulue Faʻatasi ma le Atinaʻe, i le 2019, o le aofaʻi o otaota palasitika i le lalolagi e tusa ma le 353 miliona tone, ae naʻo le 9% o otaota palasitika na toe faʻaaogaina.I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaauau pea ona gauai atu le sosaiete faʻasaienisi i le aʻafiaga o le palasitika o le gataifale ma microplastics.


Taimi meli: Nov-23-2022